Si i shohin ngjyrat njerëzit me lloje të ndryshme të verberise?

Sipas të dhënave të disponueshme në burime më të sakta rreth verbërisë së ngjyrave, nje numer i mjaftueshem prej nesh – rreth 0.5% e grave dhe 8% e burrave – vuajnë nga perceptime të pasakta të ngjyrave.

Ne krahasuam se si njerëzit me lloje të ndryshme të verbërisë së ngjyrave e shohin botën dhe duket se shumica e tyre me siguri nuk e perceptojnë atë vetëm në të zezë dhe të bardhë. Ka disa kategori të ndryshme të verbërisë së ngjyrave, por ne u përqendruam në ato më të zakonshmet. Rezultatet janë interesante.

Një person me pamje normal sheh botën rreth tyre në këto ngjyra.

Deuteranomalia është forma më e zakonshme e verbërisë së ngjyrave. Rreth 4.63% e meshkujve vuajnë prej saj dhe në shumë raste as nuk e kuptojnë. Është e qartë nga fotografia se ngjyrat kanë humbur pak  nga ndriçimi i tyre, veçanërisht  e gjelbërta dhe e kuqja.


Protanopia është një formë më pak e përhapur e verbërisë së ngjyrave – vetëm rreth 1% e burrave e përjetojnë atë. Të gjitha hijet e te gjelbërtes dhe të kuqes duken disi të zbehta, ndërsa ngjyra blu dhe e verdhë mbeten praktikisht të pandryshuara.


Tritanopia është një formë shumë e rrallë e verbërisë së ngjyrave që prek burrat dhe gratë në një nivel fare të vogël. Ata që e përjetojnë e shohin botën me ngjyrë te toneve të gjelbërt dhe  rozë.


Sa i përket verbërisë totale të ngjyrave, ajo sigurisht ekziston, por është jashtëzakonisht e rrallë: vetëm 0.00003% e popullsisë së botës e ka atë.